Dutch Design Week 2021

13/10/2021 | nieuws

The Exploded View

Hoe kunnen circulaire bouwmaterialen, zoals staal, en biobased materialen elkaar versterken? The Exploded View van Biobased Creations is de verbeelding van een meerjarig onderzoeksprogramma van ‘The Embassy of Circular and Biobased Building’ waarin ontwerpers, ondernemers, onderzoekers, beleidsmakers en storytellers, samenwerken. De Embassy, onderdeel van World Design Embassies – een programma van Dutch Design Foundation, stelt zich actief de vraag: welke klimaat- en mensvriendelijke oplossingen zijn er te vinden en te realiseren voor de enorme bouwopgave waar Nederland voor staat?

Stalen Jansen gevels zijn al meer dan een halve eeuw zichtbaar in internationale architectuurprojecten. Naast de esthetische waarde, is het ook vooral de extra dimensie naar meerdere toepassingen en het faciliteren van oplossingen waarom ontwerpers voor dit product kiezen. Recent kwam uit onderzoek naar voren dat de hergebruikwaarde van staal voor de circulaire economie de milieuscore enorm ten goede komt.
Het is precies dat aspect dat nu als basis dient voor nieuwe ontwerpen en toepassingen in tijdelijke gebouwen voor de woonvormen van de toekomst. Daar past een samenwerking met biobased bouwen perfect bij.

In 2020 is The Exploded View Materials & Methods gelanceerd tijdens de virtuele Dutch Design Week. Jansen by ODS maakte in samenwerking met o.a. Studio Fede en Lootens de woonkamer de expositie rondom het thema “losmaakbaarheid”. The Exploded View was eerder dit jaar in BlueCity, het Design Museum Gent en in het museum de Fundatie in Zwolle te zien. Van 16 tot 24 oktober 2021 wordt de Dutch Design Week weer gehouden in Eindhoven. 

Exploded View
Losmaakbaar staal

In 2021 zijn de ambities verder opgeschroefd en is er een 1:1 circulaire woning ontwikkeld. 

The Exploded View Beyond Building, is een iconische installatie van een huis op ware grootte dat volledig bestaat uit biobased materialen, circulaire bouwmethoden en verhalen over de veranderende waardeketen waar het onderdeel van is. The Exploded View zal na de Dutch Design Week te zien zijn op de Floriade 2022 in Almere.

Exploded View Beyond Building

Event

Jansen by ODS organiseert op vrijdagmiddag 22 oktober van 16:45 tot 19:00 uur een rondleiding en vrijdagmiddagborrel op de Dutch Design Week. Tijdens de rondleiding vertelt Biobased Creations over hoe dit project tot stand is gekomen en geeft daarna een rondleiding door de circulaire woning die te zien is op het Ketelhuisplein en de 1:4 schaalmodel de locatie van The New Block. We sluiten de week af met een vrijdagmiddagborrel. Wilt u aanwezig zijn bij dit event? Meld u dan hier aan.