LocHal Tilburg

LocHal Tilburg

LocHal is het nieuwe publieke stadsforum van Tilburg. Het gebouw biedt plaats aan de openbare bibliotheek, co-werk ruimtes, conferentiezalen, ruimtes voor kunstenonderwijs en een grote stadshal voor publieke evenementen, exposities en debatten. LocHal ligt in een voormalige locomotiefloods in de spoorzone naast het Centraal Station; een gebied dat stap voor stap wordt getransformeerd tot een nieuw hart van de stad.

Het gebouw herbergt een nieuw soort hybride bibliotheek: Bezoekers kunnen er niet alleen boeken, andere media en wisselende collecties bekijken en lenen, het gebouw stimuleert ook de gezamenlijke productie van nieuwe informatie. Dit zal gebeuren in zogenaamde ‘lab-kamers’, thema-ruimtes die verspreid over het gebouw nieuwe verbindingen leggen met de vaste collectie.

Grote open ruimtes en vloervelden sluiten aan bij de erfgoedwaarde van de monumentale hal en bij het idee van een ‘open’ bibliotheek. Zes mobiele en ruimtehoge doeken zorgen maken het mogelijk grote en kleine werkruimtes te isoleren of de trappartijen te transformeren tot theater- of lezingenruimte.

Het open bibliotheekgedeelte is te verdelen in verschillende zones. Bij binnenkomst komt de bezoeker in een grote centrale hal waar hij een unieke indruk zal krijgen van de voormalige locHal. Dit binnenplein wordt gevolgd door een serie aan trappen en terrassen die plek bieden aan ruimtes om te lezen, te werken, te discussiëren en op te treden. Via deze terrassen is er toegang tot de co-werk verdieping die omringd wordt door vergaderruimtes. Op de laatste verdieping bieden brede gangen plek aan intiemere werkplekken. Deze gangen komen uit op een publieke wintertuin met een uitzicht over de stad.

Bron: Civic Architects
Foto’s: Stijn Bollaert (1-5) Arjen Veldt (6-7)

Profile range: Jansen VISS curtain walls, Janisol doors, Economy doors
Architect: Civic Architects, Braaksma & Roos Architectenbureau, Inside Outside / Petra Blaisse
Execution: Façadis (facades), Staalbouw Ter Huurne (doors)
LocHal Tilburg
LocHal Tilburg
LocHal Tilburg
LocHal Tilburg

De nieuwe “huiskamer” van Tilburg

 
LocHal Tilburg
LocHal Tilburg
LocHal Tilburg

Meer projecten en realisaties

 
Wassenaar Country House

Wassenaar Country House

Profielseries: Janisol Arte ramen, VISS dak beglazing

Architect: Dok architecten

Uitvoering: M.C. Kersten BV Amsterdam

BARN, Berendrecht

BARN, Berendrecht

Profielseries: Janisol, Janisol Arte


Architect: Civic Architects, Braaksma & Roos Architectenbureau, Inside Outside / Petra Blaisse

Uitvoering: Façadis (gevels), Staalbouw Ter Huurne (deuren)

Tervuren Africa Museum

Tervuren Africa Museum

Profielseries: VISS vliegevel

Architect: Stéphane Beel

Uitvoering: Zuid-Nederlandse Ramenfabriek, Lootens-Line